Het Coloseum
Deze gigantische amfitheater werd gebouwd in de eerste eeuw na Christus. In het begin werden vooral slaven gebruikt om gevechten tegen elkaar of dieren aan te gaan. In een later tijdperk werd er een ondergronds gangenstelsel met liften gebouwd. De dieren, die vaak gevaarlijk waren, werden dan zo het strijdveld in gebracht. Er waren zelden vrijwilligers want het was een strijd op leven en dood. Tijdens verschillende bewinden werden er ook gevangenen gedwongen om hier te vechten. Het Coloseum heeft drie lagen waar de toeschouwers konden zitten. De Keizer had een eigen loge en als iemand het gevecht overleefde was het zijn besluit of diegene zou overleven of alsnog vermoord werd. Later werden de gevechten verboden en werd het Coloseum gebruikt voor voorstellingen die wij hedendaags als het circus zouden omschrijven. Ondanks dat er door de jaren heen veel van het Coloseum is vergaan, kan je nog veel terug herkennen. Hoewel waarschijnlijk nagebouwd, is er nog een lift aanwezig en hebben ze de ondergrondse gangen opgegraven. Je kan met de Rome Pass of een online ticket de rij – die echt heel erg lang is – omzeilen. Je ticket geeft toegang tot de begane grond en de eerste verdieping. Wil je nog hoger en in het gangenstelsel lopen kan je een aparte tour kopen.

De oude stad
Direct naast het Coloseum ligt de oude stad van Rome. Het Coloseum was immers onderdeel van vermaak in die tijd. Met je ticket van het Coloseum krijg je tevens toegang tot de oude stad. Er zijn een aantal bouwwerken die nog voor een (groot) deel overeind staan. Daarnaast zijn er vele waar bijna niks meer van over is. Je ziet vaak alleen nog de voetstukken van de pilaren. Overal staan borden bij met tekst en uitleg over wat het is geweest. Jammer vond ik dat er weinig schetsen bij zijn gemaakt van hoe het eruit zou hebben gezien. Ook wordt er wel verteld wat het was, maar zeker niet altijd wat ze er precies deden en waarom. Je hebt hier toch wel een beetje inlevingsvermogen nodig vind ik zelf. Zorg ook dat je genoeg tijd hebt als je er veel van wil zien. Het is immens groot en je kan er echt uren rondlopen.

Castel Sant’Angelo
Dit kasteel, ook wel Engelenburcht genoemd, was vroeger een mausoleum en is later omgebouwd tot burcht. Weer later is hier de vestigingsmuur omheen gebouwd en zijn er legers in deze burcht ondergebracht. Tegen het einde kom je in een paar kleine ruimtes waar kledij en wapens van deze legers te zien zijn. In de oorlog van de 16e eeuw heeft de Paus zich hier zeven maand schuil gehouden. De vertrekken van de paus kan je allemaal zien. Helaas zijn ze leeg en miste ik wederom wat beeldmateriaal waardoor je je kan inleven in de woonsituatie destijds. Helemaal boven in de burcht heb je een schitterend uitzicht op het Vaticaan en de rivier. Je kan zelf door het kasteel gaan of een tour volgen. Wij hebben zelf gelopen en dat is prima te doen dankzij een aangegeven route. De rij is ongeveer een kwartier maar met de Roma Pass kan je zo doorlopen.

De Trevifontein
Deze enorme fontein kent iedereen natuurlijk van de verhalen. Iedereen wil er een muntje in gooien en veel mensen denken dat je een wens doet. In werkelijkheid zeggen ze dat je zal terugkeren naar Rome als je een muntje in de fontein gooit. Dit hoort volgens de locals als volgt: met je rug naar de fontein toe het muntje in je rechterhand en die gooi je over je linkerschouder. Het is afgeladen druk en rondom zijn er genoeg ijssalons en restaurants. Schuin tegenover de fontein is een klein kerkje waar we ook nog even in zijn geweest. We hebben in de buurt gegeten zodat we in de avond nog eens langs te fontein konden. Inmiddels was het helemaal donker en dan is het een magisch gezicht zo’n grote fontein helemaal verlicht.

Het Pantheon
Deze tempel werd vlak voor Christus gebouwd. Later is het omgebouwd tot basiliek. Het heeft een typische bouwstijl en dat gaat voornamelijk over het dak. Het enige licht in het Pantheon komt vanuit een gat in het dak. Door de vorm van het dak wordt dit ook wel het oog genoemd. Later werd het Pantheon ook gebruikt als begraafplaats voor belangrijke Italianen. Hedendaags kan je de graftombe van Rafaël – een belangrijke Italiaanse kunstenaar – nog bezichtigen in het Pantheon.

Pleinen
Een gezellig plein is Piazza Navona met een aantal fonteinen. De sfeer op het plein wordt verrijkt door een Italiaans muziek trio. Je kunt hier heerlijk genieten van de beroemdste Tartufo van Rome. Bij Tre Scalini maken ze de chocolade Tartufo al sinds 1946 en daar zijn ze trots op. De Tartufo en het ijs zijn wel prijzig, maar het is het waard. Let wel op, als je het meeneemt het plein op betaal je de prijs die op de prijslijst staat vermeld. Ga je op hun terras zitten dan zijn de prijzen twee keer zo hoog.

Een wat groter plein is Piazza del Popolo. Je kan via de trappen naar het balkon voor een uitzicht over het plein. Daarnaast staan er twee bijna identieke kerken die ook wel de tweelingenkerken worden genoemd. Het is een Volksplein, waar toen wij er was er een soort demonstratie gaande.

Spaanse trappen
Aan de voet van de trappen staat een kleine fontein. Het is een soort boot die in het water van de fontein zit en tegelijkertijd zelf al helemaal vol met water zit. De fontein is een monument ter nagedachtenis van een grote overstroming in Rome. Daarnaast zijn dus de Spaanse trappen waarop je gewoon mag lopen, je mag er alleen niet op eten. Bovenaan de trappen heb je een uitzicht over de leuke straatjes van Rome én er is een mooie kerk waar je nog even een blik in kan werpen. Daar kan je ook nog traditioneel een kaarsje aansteken. Dit gaat in de grotere kerken namelijk allemaal elektrisch met een soort licht wat aan gaat als je een muntje in werpt. In deze kerk kan je nog geld in een kluisje stoppen en een kaarsje pakken.