Belfast is wat mij betreft een behoorlijk grauwe stad, het meest kleurrijke wat we hebben gezien is toch wel de roze stadsbus. Gelukkig zijn er ook delen met hele mooie graffiti, wat de sfeer wat mij betreft ten goede komt. Het brengt een beetje leven in de brouwerij. Maar zo grauw als de stad is, zo kleurrijk zijn de mensen. Ontzettend behulpzame, vriendelijke, toegankelijke mensen zijn dat. Daar fleur je helemaal van op! Het gemeentehuis is wel een prachtig gebouw, waar je gewoon naar binnen kan om even rond te kijken. Verder vond ik de stad zelf niet per se heel interessant. Gelukkig zat er vlak bij ons hotel een oude gevangenis waar we een tour konden doen. Daar werd vroeger de doodstraf uitgevoerd en werden mensen gemarteld. Het is bizar wat daar allemaal gebeurd is en als je er rondloopt krijg je de rillingen van het idee. De gevangenen zaten hier 23 uur per dag in hun cel en mochten er alleen uit om een uur per dag naar buiten te gaan. Zelfs voor een wc bezoek mochten ze niet altijd hun cel uit en dus moesten ze dat op een emmer in de cel doen. Onder de gevangenis is een tunnel naar de rechtbank toe, die tegenover de gevangenis staat. De tunnel is er nog steeds en daar ga je ook een stuk in. Eind jaren 90 is de gevangenis gesloten, maar deze heeft ruim 150 jaar dienst gedaan. De rechtbank is ook gesloten en daar kan je niet meer naar binnen, deze is helemaal in verval geraakt.

Vanuit Belfast kan je makkelijk een auto huren en een rit langs de Noord-Ierse kust maken. De kust van Noord-Ierland is waanzinnig mooi. Het is niet voor niks dat ze deze kustlijn hebben gebruikt voor talloze scenes van Game of Thrones. De rust die je ervaart langs deze route is iets om te koesteren. Soms kom je kilometers lang geen andere auto’s tegen en de kleine dorpjes lijken haast verlaten. Onderweg zijn er genoeg plekken om te stoppen en van het uitzicht en de omgeving te genieten. Daarnaast zijn er mooie wandelroutes met watervallen. De enige plek waar het echt druk was: The Dark Hedges. Een herkenbare plek als je Game of Thrones hebt gezien. Hier is het helaas afgeladen druk met (verkleedde) toeristen. Ik denk dat ik zeker een half uur bezig ben geweest om een foto te maken waar geen toeristen op staan, maar het resultaat mag er zijn. Gelukkig is de rest van de kust één van de betere plekken waar ik geweest ben om echt tot rust te komen in de buitenlucht.

Het Titanic museum was voor mij een must-go-to als je toch in Belfast bent. Ik heb die film vroeger zo vaak gezien. Je kan van te voren online kaartjes kopen, dan kun je zo doorlopen zonder in een rij te hoeven wachten. Wat opvalt is dat er veel informatie is over de bouw en de werkgelegenheid die dat opleverde. Daar gaat een heel stuk van het museum dan ook uitgebreid over. De mensen die van ver kwamen om werk te zoeken in Belfast en hoe ze destijds leefden. Op zich misschien interessant maar ik vond het wat veel. Voor mijn gevoel was de helft van het museum daarop ingericht en daarna kwam pas de informatie over de bouw van de Titanic en natuurlijk de fatale vaart. Ik vond het fascinerend om te zien en lezen hoe ze destijds de bouw hebben voltooid. Aan het eind van het museum hebben ze nog een paar ruimtes waar ze de kamers hebben nagemaakt en wat servies laten zien uit die tijd. Toch had ik hier meer van verwacht. En gehoopt dat je meer van die nagemaakte stukken zou zien, waardoor je een beter beeld hebt van hoe dat er allemaal uit heeft gezien. Juist door het op ware grootte na te maken krijg je echt een indruk hoe bepaalde dingen zijn geweest en dat was helaas maar met een aantal dingen gedaan. Gelukkig kan je buiten nog op de plek lopen waar het schip destijds te water is gelaten, om een indruk te krijgen van hoe groot de Titanic nou echt was. En vlak bij het museum ligt het schip de Nomadic die de passagiers naar de Titanic heeft getenderd.