Melbourne
Het hoogtepunt voor ons in Melbourne was zeker de Australian Open. We zijn tijdens en kwartfinaledag geweest en hebben veel spelers gezien. Behalve in de grote stadions waren ook op de kleine banen wedstrijden bezig. Verder hebben we een dagje door de stad gewandeld en van alles bekeken. Je vindt in Melbourne vooral veel kunst en cultuur. Een aanrader is de St Patrick’s Cathedral. Daarnaast zijn de vele parken een bezoekje waard. Sla zeker Fitzroy Gardens niet over waar onder meer Captain Cook’s Cottage staat. Het huisje van James Cook is in Engeland helemaal uit elkaar gehaald om in Australië steen voor steen weer te worden neergezet. Verder heb je in Melbourne talloze oorlogsmonumenten waarvan de Shrine of Remembrance denk ik wel de bekendste is. De mensen in Melbourne zijn zeer vriendelijk én je kunt er heerlijk eten.

Deborah Gold Mine
In Bendigo hebben we een tour door de Deborah Gold Mine gedaan. Wij hebben de underground adventure tour gedaan welke je tot 85 meter diep brengt op level 3 van de mijn. Het is ook mogelijk om andere tours te boeken waarbij je meer op het oppervlak blijft of juist nog dieper de mijn in gaat. Voordat de tour begint mag je zelf nog aan het oppervlak bij alle machine kamers kijken en goud zeven in een speciale bak (waar het ons niet lukte om goud te vinden). Met de tour hadden we mazzel want we waren die dag de enige (het was Australia day) dus we hadden een privé tour. De man die de tour gaf had vroeger zelf in de mijnen in Bendigo verteld en kon daarom ontzettend goed vertellen. Er staan verschillende apparaten en gereedschappen nog in tact. Je mag zelfs een drilboor uitproberen en de tourguide demonstreert ook nog een aantal apparaten. Halverwege krijg je een traditionele mijner maaltijd in de ruimte waar ze vroeger ook aten (erg lekker!). De tour is een absolute aanrader.

Ballarat Wildlife Park
Wat een ervaring is dat. Zodra je het park in loopt heb je zomaar de kans dat je meteen oog in oog staat met kangoeroe. Overal in het park kunnen de kangoeroes vrij rondlopen en er zijn speciale rustplaatsen waar de kangoeroes in mogen en de bezoekers niet in mogen. Je mag de kangoeroes voeren en je kan ze zelfs aaien. Natuurlijk zijn er nog veel meer dieren zoals koala’s, Tasmaanse Duivels, krokodillen, wombats, roofvogels, schildpadden en veel kleine dieren. Een groot deel van het programma van dit park is gericht op het opvangen en rehabiliteren van dieren.

Great Ocean Road
Een prachtige route langs het water waar je onderweg genoeg mooie stops hebt. De London Bridge is een natuurlijke brug die in de jaren 90 is ingestort. De twaalf apostelen zijn toch wel de meest bekende en drukst bezochte attractie van de Great Ocean Road. Het is er gigantisch druk met duizenden toeristen die het pad bewandelen om een glimp op te vangen van dit natuurschoon. De naam doet vermoeden dat er twaalf rotsblokken zijn, maar in werkelijkheid zijn er nog maar acht over. Daarnaast zijn er nog heel veel meer stops, maar wij zijn niet bij allemaal gestopt. We hebben er een aantal uitgezocht en zijn anderen voorbij gereden. De Great Ocean Road is 240 kilometer lang dus je hebt echt veel tijd nodig als je overal wil stoppen.

Fort Nepean
Voorbij Sorrento vind je Fort Nepean, is een voormalig verdedigingsfort om de smalle doorgang bij Port Phillip te verdedigen. Het fort is aan het eind van de 19e eeuw gebouwd en gebruikt in beide wereldoorlogen. Het is een flinke wandeling ban het begin van het park naar het fort maar wel de moeite waard. Je kan in alle gangen, de machine kamer, de wapenkamer en bij de kanonnen. Het uitzicht is prachtig en je kunt naar de overkant van de baai kijken.

Moonraker
Één van de meest bekende tour operators om in de Philip Bay met dolfijnen te zwemmen is de Moonraker Dolphin Swim. Op een boot met een groep van ongeveer 25 personen vaar je de baai in op zoek naar dolfijnen. Wij zijn ook nog gestopt op een plek waar veel zeedraken zwemmen. Een bijzondere, bijna uitgestorven, soort groot zeepaard. Daarna kwamen we bij een grote boei waar heel veel pelsrobben in de zon liggen te bakken. Daarnaast spelen ze veel in de zee waardoor je er vlak naast kan zwemmen. Een ongelooflijke ervaring als je niet bang bent om dicht bij te komen. Helaas hebben we de eerste dag geen dolfijnen gezien. Wel mochten we gratis de volgende dag nog een keer mee. Uiteraard hebben we dat gedaan. Deze keer geen zee draken, wel pelsrobben en uiteindelijk ook dolfijnen. Ze varen de boot vlak voor de zwemrichting van de dolfijnen, dan is snelheid geboden want dan ga je met een groepje van 10 personen het water in en met mazzel zwemmen de dolfijnen gewoon langs je heen en onder je door. Elk groepje mag een aantal keer het water in en de instructeurs zwemmen een stukje met de dolfijnen mee om te proberen ze in de buurt te houden. De dolfijnen zijn namelijk heel speels en zwemmen graag mee, maar het blijven wilde dieren dus bij sommige pogingen waren ze snel weer weg.

Phillip Island
Naast een motor Grand Prix circuit zijn de pinguïns toch wel de belangrijkste toeristische attractie van het eiland. De “Penguin Parade” zoals ze het zo mooi noemen is het terugkomen van de pinguïns op het strand na een hele dag vissen. Ze komen vlak nadat de zon onder is gegaan, zodat ze niet zichtbaar zijn voor roofvogels. In het begin zie je een paar waaghalzen de zee uitkomen en dan ook snel weer terug gaan. Maar als ze eenmaal doorhebben dat de kust – letterlijk ­­­– veilig is, dan komen ze met honderden tegelijk het strand op. Ze moeten best een stuk lopen en over een aantal rotsen. Je hebt drie verschillende plaatsen die je kan boeken om de “parade” te bekijken. Schrik niet als er af en toe ook een kangoeroe voorbij schiet, je bent gewoon in de natuur alleen ze hebben speciale plaatsen aangebracht zodat de holletjes en pinguïns niet vertrapt worden. Echt een spectaculaire ervaring om zoveel pinguïns tegelijk te zien.

Wilsons Promontory National Park
Een prachtig groot park wat zeker de moeite waard is. We zijn er met de camper doorheen gereden en af en toe gestopt om een stuk te wandelen. Hier kom je wombats en kangoeroes tegen, heb je prachtige standen, mooie natuur en wellicht leuk om te weten, het is er erg rustig. In tegenstelling tot sommige plekken die erg toeristisch zijn, is dit park heel rustig. Je kunt er trouwens ook overnachten als je wil, maar dat hebben wij niet gedaan.

Raymond Island
Een heel klein, vrij onbekend eilandje. Ongeveer elk kwartier gaat er een gratis ferry die je naar het eiland brengt. Het eiland is zo klein dat je alles te voet kunt doen. Het eilandje staat bekend om de vele koala’s die er leven en daar is niks van gelogen. Overal waar je kijkt, zeker als je iets verder naar het midden van het eiland gaat, zitten koala’s in de bomen. De meeste zitten vrij hoog maar een enkeling zit vlak boven ooghoogte waardoor je ze heel dichtbij kan zien.