Gent heeft alles wat je nodig hebt voor een leuke stedentrip. Het mooie is ook nog, dat het vlak bij Nederland is. Je bent er zo en je hebt echt het gevoel dat je er even uit bent. Gent heeft ontzettend veel leuke straatjes en oude pandjes, ik heb mijn ogen uit gekeken. Wij waren er ook nog eens tijdens de winterfeesten wat nog extra sfeer toevoegt aan het geheel. Natuurlijk zijn er ook schattige brouwerijen waar je Belgisch bier kunt kopen. We zijn ook in kasteel Gravensteen geweest. Een prachtig kasteel met veel geschiedenis. Ze hebben goede informatie over waar de kamers vroeger voor werden gebruikt. Op het dak heb je een mooi uitzicht over Gent. Ze hebben ook veel attributen van vroeger kunnen redden. Beschermkleding van de ridders en ook martelwerktuigen die ze gebruikten tegen de gevangenen. Zelfs het mes van de originele guillotine is aanwezig in het kasteel. Je krijgt een levendig – en dus ook een beetje naar – beeld van hoe het er in die tijd aan toe moest zijn gegaan. Er was zelfs een ruimte waar ze de gevangenen aan vier kettingen bonden aan hun nek. De band om hun nek zat dan helemaal vol met spikes dus als ze bewogen dan liep het nooit goed af. Toen wij er waren stond er een gigantische kerstboom in het midden van deze ruimte – waar de gevangene dan gestaan had – dat vond ik eerlijk gezegd een beetje ongepast. Verder was het kasteel wel leuk versierd met zelfs sneeuw op het dak. In de kelder heb je een soort lasershow met een verhaal over de draak en de ridders. Ik weet niet of dat er altijd is, of alleen vanwege de winterfeesten.

Uiteraard zijn we ook in de Sint-Niklaskerk geweest. Een immens bouwwerk om te zien. Toch vond ik deze wat meer sober ten opzichte van de Sint-baafskathedraal. Die vond ik heel indrukwekkend en echt ongelooflijk groot. Je kan hier in alle rust rondlopen. Ondanks de drukte lijkt iedereen nog respect te hebben voor deze heilige plaats. Je mag binnen geen foto’s maken – dat is misschien terecht – dus ik kan jullie niet laten zien hoe mooi het is. Wellicht kan ik jullie wel inspireren om in de auto te stappen en gewoon zelf te gaan kijken. Vergeet dan ook zeker niet een wafel te eten (met nutella!) want oh wat zijn die lekker zeg.

Als je van de kerstsfeer houdt zou ik de winterfeesten rond kerst in de gaten houden. Ze hebben allerlei kraampjes, leuke activiteiten (zeker voor kinderen en in hele stad hangt versiering en lichtjes.