Berlijn
Deze stad heb ik niet alleen meerdere keren bezocht voor een korte stedentrip, ik heb er zelfs bijna vijf maanden gewoond. Er is genoeg te zien en beleven. Als je op zoek bent naar een stukje geschiedenis zijn er tal van monumenten, musea en gedenkplekken over de Berlijnse muur en de Tweede Wereldoorlog.
De Berlijnse Muur
De muur die 45 kilometer lang was scheidde Oost van West Berlijn en heeft 28 jaar gestaan voor de val van de Muur eindelijk plaatsvond. In heel Berlijn staan her en der verspreid nog stukken van de Muur overeind zodat je een goed beeld krijgt van de constructie. Daarnaast is in de hele stad op de grond zichtbaar waar de muur ooit gestaan heeft. Zo kan het dus zomaar gebeuren dat je een stuk oversteekt waar jarenlang een gigantische muur heeft gestaan. Het grootste stuk van de muur wat vandaag de dag nog overeind staat vind je tussen Berlin Ostbahnhof en de Warschauer Strasse. De zogeheten East Side Gallery is een stuk muur van bijna 1,5km die destijds door kunstenaars met graffiti is versierd.
Checkpoint Charlie -de controlepost ten tijde van de Berlijnse Muur- is in de Friedrichstrasse midden op een groot kruispunt. Het huisje wat er oorspronkelijk stond bestaat niet meer, maar ze hebben een replica gebouwd die er vandaag de dag, inclusief bewakers, voor zorgt dat je het toch nog kan beleven. Voor een kleine bijdrage kan je met de bewakers op de foto. Op andere hoeken van het kruispunt zijn foto’s en verhalen uit die tijd tentoon gesteld.
Geschiedenis
In het Joodse museum vind je alles over de cultuur en geschiedenis van de Joodse bevolking. Uiteraard wordt er ook veel aandacht besteed aan de periode van de oorlog. Het museum bevindt zich in de wijk Kreuzberg.
Er is een Holocaustmonument ter nagedachtenis van de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog. Deze is op loopafstand van de Brandenburger Tor. Het bestaat uit betonblokken variërend in hoogte tot wel 4,5 meter. Als je midden in het monument loopt zou dat volgens de ontwerper een gevoel van desoriëntatie en isolement oproepen, een gevoel wat symbool staat voor de ervaringen van de Joodse bevolking tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vanaf de buitenkant zou je het niet zeggen, maar als je meer naar het midden loopt en je kan de bovenkant niet meer overzien, dan merk je goed het effect van dit monument.
In het verlengde van het Holocastmonument in de Gertrud-Kolmar-Strasse was de bunker waarin Hitler zich de laatste weken van zijn leven heeft schuilgehouden. Daarna heeft hij in diezelfde bunker zelfmoord gepleegd. De bunker is er niet meer, er is nu een parkeerterrein. Maar er staat nog een bord met foto’s en informatie over de zogenoemde Führerbunker.
Kerken en paleizen
De Berliner Dom is een indrukwekkend mooie kerk. Gigantisch groot en je kunt helemaal tot boven klimmen als je wilt voor een prachtig uitzicht. In de kelder bevinden zich bijna 100 graftombes van Duitse vorsten. Het valt me op dat er veel kinderen liggen die soms maar een paar dagen tot een paar maanden oud zijn geworden.
De Gedächtniskirche werd aan het eind van de 19e eeuw gebouwd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de kerk grotendeels beschadigd. Na de oorlog hebben ze het laatst overgebleven stuk van de kerk laten staan en daarnaast een hele nieuwe kerktoren te bouwen. Het is een vreemd contrast zo’n oud stuk kerk en daarnaast het nieuwe gedeelte. Het is leuk om even gezien te hebben, maar ik ben er niet lang gebleven.
Slot Charlottenburg ligt -heel verrassend- in de wijk Charlottenburg en is het grootste paleis van Berlijn. Het is aan het eind van de 17e eeuw gebouwd. Later zijn er steeds tukken aangebouwd als er een nieuwe vorst in kwam. In de tweede wereldoorlog is het grotendeels vernietigd. Later hebben ze naar aanleidingen van tekeningen van vroeger de tuin weer helemaal opgeknapt en de meubels en spullen uit het huis gerestaureerd. Je kunt een rondleiding doen door het enorme kasteel wat ik echt kan aanraden. Je kan bij de entree een koptelefoon lenen en bij elk punt in het paleis hoort een verhaal die je door de koptelefoon verteld krijgt.
Bekende gebouwen
Het Rijksdaggebouw is het Parlementsgebouw van Duitsland. Van buiten prachtig om te zien en van binnen ook zeker de moeite waard. Er staan vaak gigantische rijen om naar binnen te kunnen dus beter kun je van te voren online een kaartje kopen. Je kan ook in een apart gebouwtje aan dezelfde weg als het Rijksdaggebouw een kaartje kopen voor de volgende dag. Daar staat weliswaar ook een rij, maar die is stukken korter.
Het Sony Center is een mix van horeca, bioscoop en bedrijven. Het is een complex wat bestaat uit meerdere gebouwen met een dakconstructie van glas en metaal. Vooral in de avond is het echt een schitterend gezicht met het dak wat dan helemaal verlicht is. In het Sony Center zit Legoland waar ik jaren geleden een keer geweest ben, wel leuk om heen te gaan maar als je weinig tijd hebt zou ik mijn prioriteiten elders hebben. De bioscoop in het Sony Center is één van de weinige of misschien wel de enige die gewoon films in het Engels toont zonder dat ze in het Duits zijn nagesynchroniseerd. Het Sony Center ligt aan Potzdammer Platz waar een enorme shopping mall is en op het plein is het gezellig met allerlei horeca en activiteiten (zowel in de zomer als winter).
Overig
De Brandenburger Tor was vroeger een toegangspoort van Berlijn waar tol moest worden betaald als je door de poort heen wilde. Het is het einde van de lange straat Unter den Linden waar veel bezienswaardigheden zijn. Hotel Adlon bevindt zich aan deze straat vlak bij de Brandenburger Tor. Dit is het meest luxe hotel van Berlijn én tevens het hotel waar Michael Jackson jaren geleden zijn baby uit het raam liet bungelen.
Het hoogste gebouw in de stad is de televisietoren. Vlak bij Alexanderplatz staat deze 368 meter hoge toren en is door zijn hoogte uiteraard niet te missen. Vanaf hier worden verschillende radio- en tv programma’s uitgezonden. Boven is een uitzichtplatform en een restaurant wat in ongeveer een half uur volledig rond draait.
De Zoologischer Garten Berlin of gewoon de dierentuin van Berlijn wil ik absoluut afraden. Ik ben er één keer geweest en het was echt een verschrikking. De beesten zitten in kleine kooien, meerdere hebben geen buitenruimte en er is weinig tot niks te doen voor de beesten. We hebben zelfs een neushoorn gezien in een binnenverblijf op een betonnen vloer, met wat sprieten stro en verder niks. Het verblijf was maar een paar vierkante meter groot en er was verder niks te doen voor het beest. Echt heel zielig. Het zag er ook verder niet mooi uit en als je dus om de dieren geeft zou ik hier geen geld in stoppen.
Dan heb je nog de beren. Overal in de stad zie je ze terug. In alle kleuren, soorten en stijlen zijn ze her en der verspreid. Je kunt er bijna een spelletje van maken, spaar ze allemaal.
Openbaar vervoer
In Berlijn kan je met de trein, metro, tram en de bus makkelijk reizen. Er zijn kaartjes voor bepaalde zones voor een uur of bijvoorbeeld een dag- of meerdagenkaart. Wat ook handig is, is dat veel van de toeristische trekpleisters een eigen halte hebben, of op zijn minst in de haltenaam worden genoemd. Zo kun je dus met je openbaar vervoer kaart alles makkelijk vinden. Zelf vind ik het het makkelijkst om zoveel mogelijk met de ondergrondse (U-bahn) te reizen.