De Absint bar, Schindlers fabriek en Krakau

’s Avonds na het eten gaan we even de stad in, naar de Absint bar. We kunnen allerlei smaken en sterktes kiezen. We kunnen ook nog kiezen uit het traditionele ritueel waarbij een klontje suiker met water wordt bedruppeld en in de Absint gaat. Daarnaast kunnen we kiezen uit een ritueel wat ze in Polen gebruiken, waarbij ze de Absint over het suikerklontje gieten, dan het suikerklontje verbranden en door de Absint mengen.

Uiteraard proberen we allerlei smaken, sterktes en rituelen uit. We hebben een prima avond, de ene soort is lekkerder dan de andere maar geen van allen zorgen ze voor het bekende hallucinerende effect. Het was toch een leuke ervaring om eens een avond in zo’n heel oud barretje te zitten waar – ik in ieder geval – je normaal zo aan voorbij zou lopen.

De volgende ochtend gaan we naar de fabriek van Schindler. Deze ligt ongeveer 1,5km lopen buiten de stad. Aan het begin van de tour kan je een film bekijken. Deze duurt 35 minuten en hierin vertellen een aantal medewerkers hun verhaal. Hoeveel ze betaald kregen, wat de werkzaamheden waren, hoe het leven was in de fabriek en hoe Schindler de Duitsers op een redelijke afstand kon houden. Deze mensen spreken van geluk dat ze hier mochten werken. De medewerkers kregen een speciale kaart waarop stond dat ze niet mochten worden opgepakt omdat ze in de fabriek nodig waren. Ze kregen daar onderdak en drie maaltijden per dag. Ze kregen zelfs betaald voor het werk wat ze deden. Als de Duitsers een controle hielden dan waren er vaste plekken voor de Joden om zich te verbergen. Daarnaast mochten de Duitse toezichthouders niet in de barakken komen waar de werknemers sliepen. Ze hadden echt een plek om zich veilig te voelen. Één werknemer verteld dat hij op straat is opgepakt, ondanks zijn kaart met het bevel om hem niet mee te nemen. Schindler heeft hem na drie dagen persoonlijk uit het kamp gered. Uiteindelijk heeft Schindler door de jaren heen met zijn kamp en fabriek ruim duizend mensenlevens gered. Een aantal muren in de fabriek hangen vol met foto’s van deze – zo omschrijven zij dit zelf in de film – gelukkigen overlevenden.

De fabriek is vlak voor het eind van de oorlog helemaal leeg gehaald. In één shift – die twaalf uur duurde – is alles leeg gehaald tot er werkelijk niks meer in stond.

In het museum nu zie je wel een kantoor en een aantal van de potten en pannen die destijds zijn gemaakt. Maar een werkelijke indeling is er niet. De expositie gaat veelal over de oorlog in Krakau en de kampen waar mensen heen werden gebracht die niet in de fabriek terecht konden. Ik had wellicht een ander beeld van het bezoek aan de fabriek. Het idee dat er meer gereconstrueerd zou worden over hoe de fabriek destijds was in plaats van een algemeen beeld over de oorlog in Krakau en omgeving. Toch is het de moeite waard en zeker als je de film aan het begin helemaal kijkt, geeft dat een goed idee van hoe het er destijds aan toe ging.

Op de terugweg lopen we langs de Joodse begraafplaats, die in de tijd van de oorlog compleet is vernietigd door de Duitsers. Na de oorlog hebben ze van alle stukken steen een monument gemaakt. Dit is ter ere van alle gevallen slachtoffers.

We lopen terug naar het hotel door de stad heen en doen nog een klein tour langs een paar mooie kerken en kathedralen. Wat opvalt is dat Krakau sowieso ontzettend mooi is. Hele oude gebouwen en een kasteel midden in de stad. We hadden zo nog een dag kunnen blijven alleen al om al het moois te aanschouwen. De meeste kerken hebben veel goud en een enkele kerk is vanbinnen helemaal met hout ingericht. Als laatste hebben we nog een stop gemaakt bij de St. Joseph kerk en toen was het tijd om naar het vliegveld te gaan.

Krakau kan ik echt iedereen aanraden. Er is genoeg te doen, het is prachtig, de mensen zijn vriendelijk, het eten is lekker – en goedkoop – en er is genoeg bier voor de liefhebber.

Liefs,

Denise.

8 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *