Titanic Belfast

De Titanic is gebouwd in Belfast en dus wilden wij daar natuurlijk meer van weten. We hadden al kaartjes gekocht en konden zo door lopen. De tour begint over een algemeen stukje eind 19e eeuw over Belfast. Mensen werkten 54 uur per werk en kinderen 27 uur en daarnaast gingen ze naar school. Er werden veel fabrieken in Belfast neergezet waardoor er veel werk was en steeds meer mensen naar deze stad toe trokken. De bouw van de Titanic betekende werk voor 60.000 mensen.

De Titanic werd van buiten helemaal af gemaakt en pas na het te water laten werden de motoren, de inrichting en de zo typerende stoom pijpen. Het te water laten was heel specifiek werk waarbij de blokken die het schip tegen hielden allerlei kleuren hadden en er per kleur uit werden geslagen met grote hamers. De boot werd aan een paar staal kabels in evenwicht gehouden en ze gebruikten zeep om hem in het water te laten glijden. Deze plek, waarvanaf de boot te water werd gelaten is er nog steeds, daar kun je gewoon op lopen. Dan pas krijg je een idee hoe groot het is geweest.

In het museum zelf heb je ook nog een gedeelte waar je stemmen hoort van overlevenden die vertellen hoe het er die nacht aan toe ging. Daarnaast hebben ze een aantal slaapvertrekken nagemaakt om een indruk te geven hoe dat eruit zag.

Aan het eind laten ze een film zien van hoe de Titanic er na jaren bij lag op de bodem van de oceaan. Je ziet hele servies sets, kleding, de badkuip van de kapitein en natuurlijk grote delen van het schip. Het is zo’n tragedie als je leest hoeveel mensen er gered hadden kunnen worden en hoeveel er uiteindelijk gered zijn. In die tijd gingen alle berichten via morse code en de families kregen maar weinig informatie. Ze hebben nooit alle lichamen gevonden en zijn na anderhalve maand gestopt met zoeken.

De Nomadic is het originele schip wat de passagiers van de Titanic heeft getenderd. Deze boot heeft bijna 100 jaar dienst gedraaid en staat sinds zijn pensioen vlak bij Titanic Belfast. Je mag er ook in en ook in deze boot had je de klassen scheiding. Daarna zijn we op ons huur fietsje – als echte Nederlanders – door de regen terug naar de stad gegaan. We hebben even wat gegeten en hebben toen op de terug weg onze activiteit voor morgen ontdekt. Een oude gevangenis, dat wordt nog interessant.

Liefs,

Denise

4 antwoorden
  • Denise
   Denise zegt:

   Ja zeker, ook wel erg om te lezen dat er zoveel meer mensen gered hadden kunnen worden… We zitten nu in de zon dus vandaag lijkt het beter te worden ☀ xx

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *