Noorderlicht en Sami

De eerste excursie na aankomst. De aanleiding van deze reis, het Noorderlicht zien. We werden ’s avonds met een busje opgehaald en moest twee uur rijden richting de plek waar de bewolking weg zou trekken en het Noorderlicht te zien zou zijn. Daar aangekomen moesten we nog een uur wachten tot de bewolking zou wegtrekken. We kregen een warme overall aan en er werd een kampvuur gebouwd. Ondanks dat was het toch behoorlijk koud om te wachten. Zo’n -10 graden Celsius.

Maar stipt een uur later kreeg de gids gelijk, het Noorderlicht! Jammer dat we vlak bij elektriciteitskabels stonden, die je dus op alle foto’s ziet. Door de algehele bewolking die avond, was het wel een bescheiden streepje wat we zagen. Na een korte uitleg voor de camera-instellingen konden we het ook op de foto zetten. Wat je op de camera ziet is heel anders dan wat je met je eigen ogen kan zien. Mensen die het wel eens hebben gezien herkennen dit vast! Je moet ook speciaal naar een afgelegen plek waar het pikdonker is, anders zie je het niet (tenzij je de mazzel hebt dat het zijn hoogste piek bereikt). Helaas was het vrij snel weg door opnieuw veel bewolking. Na nog zo’n twee uur wachten werden de voorspellingen beter. En ja, daar was het weer. Deze keer meerdere en grotere stroken licht.

Op het moment dat het licht feller werd kwam er een auto aan die precies stil ging staan waar wij stonden te kijken en fotograferen. Door de lampen van deze auto konden we het niet meer goed zien en niet meer fotograferen. Zeker vijf mensen (waaronder ikzelf) hebben deze dame vriendelijk doch dringend uitgelegd dat we al zo’n zes uur aan het wachten waren om dit spektakel te zien en dat ze het compleet aan het ruïneren was. Ze weigerde om iets verderop te gaan staan of haar lichten uit te doen. Toen degene op wie ze stond te wachten er aan kwam deden ze zelfs nog expres het grootlicht van beide auto’s aan. Ik kan me gewoon niet verplaatsen in iemand die zo verbitterd is. En wat een frustratie bij alle mensen die stonden te wachten – want inmiddels hadden nog vier andere bussen zich bij ons aangesloten -en tegen de tijd dat ze weg reed was het licht verdwenen. Het kwam niet meer terug en dus zijn we terug gegaan. Rond 02:00 uur waren we “thuis” en konden we moe, koud en lichtelijk gefrustreerd gaan slapen. Ze heeft echt het mooiste moment van de avond verpest…

Vandaag gingen we naar de Sami om ons onder te dompelen in hun cultuur en te helpen met het voeren van de rendieren. Na een half uurtje rijden kwamen we aan bij hun kamp. Waar ze prachtige lavuu’s hebben gebouwd – een soort tipi – waar overal een lekker warm vuurtje brandde. We begonnen met het voeren van de rendieren. Die nog helemaal niet zo groot zijn. Een beetje uit de kluiten gewassen geiten lijken het wel.

De kudde is wild en wordt in de winter door de Sami bijeen gehouden op een stuk land. De meeste rendieren durven het eten wel aan te pakken maar een aantal rennen alleen maar keihard weg. Na het voeren zijn we nog een rondje in de slee gegaan.

De gids vertelde dat de rendieren die de slee mogen trekken in de zomer terug komen op zoek naar “werk”. Ze worden rijkelijk beloond voor het harde werken en zijn heel enthousiast om dit te doen. Alleen de mannetjes trekken de slee, de vrouwtjes zijn rond deze tijd van het jaar drachtig. Na de tocht hebben we in de lavuu rendier stoofpot gegeten – nee ik niet, ik kreeg een vegetarische versie – die erg lekker was. Als afsluiter hebben we met zijn allen rond het kampvuur Joiks gezongen – traditionele Sami liederen – en hebben ze verteld over hun eeuwenoude cultuur. Echt interessant en warm hoe die mensen je ontvangen.

Uiteraard zijn ze tegenwoordig best afhankelijk van toerisme omdat de regering het stuk land waar zij hun kuddes hebben, wil gebruiken voor fabrieken.

Het uitzicht vanaf ons appartement is schitterend. Het is wel wennen dat het de hele dag zo donker is hier. We gaan nog wel op zoek naar meer Noorderlicht, de voorspellingen voor vanavond zijn goed. Wordt vervolgd dus. Één ding is in ieder geval zeker, het wordt een hele witte kerst!

Liefs,

Denise

4 antwoorden
  • Denise
   Denise zegt:

   Ja we gaan as we speak voor de herkansing. We zijn vanaf het balkon aan het kijken en we hebben al heel veel licht gezien. Alleen door het licht van het stadje zijn de foto’s niet zo goed. Maar wauw 😍 nu echt al anderhalf uur lang veel groene lichten hier!!! X

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *