Walvis spotten en het Noorderlicht

Toen we ’s avonds na de rendieren tocht thuis kwamen hebben we vanaf het balkon en de straat het Noorderlicht gezien. We zagen op dat moment meer dan al die uren bij elkaar tijdens de excursie.

De volgende ochtend vroeg werden we verwacht in de haven van Tromsø om richting de walvissen te varen. Door contact met andere boten wisten ze ongeveer waar ze waren. Vlak voor we bij de baai aan kwamen was er door een boot een orka gezien. Helaas is die niet meer terug gekomen. Toch hadden we al snel mazzel, we zagen een groep van vier of vijf bultrugwalvissen. Ze waren een paar minuten in beeld. Je zag elke keer het water wat ze omhoog spoten en de rug(vinnen) omdat ze elke keer een stukje naar boven kwamen. Even later zagen we een paar mooie staartvinnen.

Volgens de gids een teken dat ze een diepe duik maken. Daar had ze gelijk in want het duurde zeker tien minuten voordat ze weer boven kwamen. Het water waar we waren is ongeveer 200 meter diep dus ze kunnen flink duiken. Gelukkig kwamen ze nog even terug – of het was een nieuwe groep, who knowes -voor een paar prachtige film- en foto momentjes. Daarna zette de catamaran koers terug naar de haven.
De boot ging ongeveer 20 knopen en het duurde zeker twee uur voor we terug waren. Gelukkig konden we binnen zitten want het was – ondanks vijf lagen kleding en een extra overall – ijskoud! Op de terugweg vertelde ze dat we ’s avonds ook nog op een boottocht konden om het Noorderlicht te zien. We besloten dat met zijn tweeën te gaan doen. Zeker omdat het licht wat we op de eerste excursie zagen, nou niet bepaald fel was. Ondanks dat we vanaf het balkon en het dorp mooie dingen hadden gezien, wilden we nog meer. Tenslotte kan je het vanaf het huisje ook bijna niet fotograferen omdat er teveel tegenlicht is van het dorp zelf. Met dezelfde boot gingen we twee uur later weer de haven uit om te kijken of we meer Noorderlicht konden zien dan de eerste avond. En onze moeite werd rijkelijk beloond.
Wat een ontzettend mooi natuurverschijnsel is dat. Werkelijk onbeschrijfelijk. Je moet het zien om het te kunnen snappen. De hele hemel was groen verlicht. We hebben zelfs roze strepen gezien.

Het licht verandert ook telkens van intensiteit en vorm. Strepen, wolkachtige vormen, flitsen en zelfs een soort bewegende kolk.

De weerspiegeling op het water was heel mooi en het effect met het licht wat van achter de bergen vandaan komt helemaal. We hebben zeker twee uur fel licht gezien waarna het uiteindelijk afzwakte en door de opkomende mist moeilijk te zien was.
De terugvaart was nog steeds mooi omdat we het verlichtte Tromsø tussen de bergen tegemoet vaarden. Wat een mooie eerste kerstdag was dit.
Liefs,
Denise
4 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *