Hurtigruten en de Noordkaap

Nadat we het appartement hadden verlaten zijn we naar de haven gegaan voor ons avontuur op de Hurtigruten.

Met deze boot zouden we ’s nachts naar de Honningsvåg varen. Het leek een waterdicht plan, slapen moet je toch dus het kost geen reistijd. Little did we know… Toen we aan kwamen hadden we nog een half uur voor het diner. Prijs: €65,- per persoon voor een buffet. En ze hadden ook nog eens geen vegetarisch eten. Dus toen besloten we ons meegenomen proviand op te eten. Dit bestond uit chips, koekjes, broodjes met aioli, chocolade cake, chocolade repen, kaas en ham (uit het vuistje). Na dit geweldige diner hebben we een potje kolonisten van Catan gedaan en zijn we gaan slapen. Tenminste, dat was het idee. We waren inmiddels aan het varen en er kwamen steeds meer golven. De weg naar de hut was een soort apenkooien geworden. De hut zelf was tamelijk klein en mijn bed leek op een ledikantje.

Omdat we helemaal heen em weer werden geschud, alles kraakte en het bed echt veel te klein was, heb ik amper twee uur geslapen. Gelukkig had ik nog een serie op de tablet staan. Ik denk dat het meevalt als je een groter schip hebt, maar dit kleine bootje – de MS Lofoten – was niet opgewassen tegen dit water. Na een hele lange – of korte, het is maar hoe je het bekijkt – nacht kwamen we aan in Honningsvåg. We hebben eerst nog op de boot ontbeten en toen zijn we direct naar het hotel gegaan. We hebben onze koffers afgegeven, want de excursie bus stond al te wachten. In kolonne achter de schuifwagen aan gingen we op weg naar de Noordkaap. De bussen en auto’s mogen daar niet zomaar alleen heen rijden, vandaar dat er ook maar twee ritten per dag zijn. Gelukkig wachtte de buschauffeur nog op ons en konden we in een treintje achter elkaar aan vertrekken. Op de Noordkaap was het afzien, een keiharde wind die de dikke pak sneeuw liet rondvliegen als een sneeuwstorm. Daarnaast was het sowieso al een ijskoude temperatuur én het was pikdonker. Terwijl we er ongeveer om 12:15 uur waren.

Ondanks alles vond ik het toch een bijzondere plek. Ergens in de middle of nowhere, een plek die gezien wordt als het noordelijkste stukje van het vasteland van Europa. En alles wat je ziet is rots, ijs, sneeuw en zee. Er zijn niet veel toeristen en behalve het typerende punt op de rots is er alleen nog een klein museum.

Wel interessant om te lezen hoe het vroeger is ontdekt. Na een uur ging de kolonne weer terug en konden we lekker opwarmen in het hotel.

Vanaf daar zijn we de volgende dag terug gevlogen naar Tromsø. We hoefden ons maar een uur voor de vlucht te melden. Bij aankomst begrepen we meteen waarom. Dit vliegveld was ongelooflijk klein.
Toen we de entree in liepen stonden we direct aan de incheckbalie.
Eenmaal daardoorheen was er nog een wachtruimte zo groot als een woonkamer. Dat was het hele vliegveld.
Het vliegtuigje was al net zo klein. Met ongeveer 20 personen gingen we richting Hammerfest voor de eerste tussenstop.
 
Deze vlucht duurde 20 minuten. Daarna nog een half uur richting Tromsø. Eenmaal terug in het inmiddels vertrouwde stadje gingen we met de taxi naar de kabelbaan. In vier minuten ben je boven op de berg, waar je een prachtig uitzicht hebt over Tromsø en de omgeving.
Daarna zijn we over de brug terug gelopen naar het hotel. Het einde van dit avontuur is nabij. We hebben nog twee vluchten en een overnachting te gaan voor we in Nederland zijn, maar dat ligt aan het feit dat er geen directe vluchten (meer) waren. Het was een reis om nooit te vergeten, een aanrader voor een ieder!
 
Liefs, 
 
Denise
6 antwoorden
  1. Debby Vlasman
    Debby Vlasman zegt:

    Denise wat leuk dat je een blog hebt gemaakt waarin je al he avonturen beschrijft. En wat een een aparte belevenis zijn deze hurtigruten en de noordkaap. Geniet ervan! Groetjes Debby

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *