Bosbranden

Lieve allemaal,

Deze keer geen blog over mij, maar over wat er momenteel gaande is met de bosbranden. Gisteren is officieel de noodtoestand uitgeroepen in New South Wales. De staat waarin ik nu woon. Op oudejaarsdag was het ontzettend warm en kwam de wind vanuit het midden van het land. Die wind was erg warm omdat het in de outback snikheet is. Door deze enorme wind is er een gigantische brand ontstaan vanuit het land helemaal tot aan de kust. Met oud en nieuw zaten honderden mensen gevangen in Batemans Bay. Een plaatsje aan de kust. Niemand kon meer weg omdat alle wegen dicht waren en ingesloten door de brand. Mensen hebben letterlijk op het strand en in de zee gestaan en moeten toezien hoe hele dorpen in rook opgingen. Toevallig ken ik iemand hier die daar was. Via zijn instagram (sidenote: nee ik heb geen stiekeme liefde) filmde hij hoe bizar dichtbij het vuur was. Toen ze het eindelijk semi onder controle hadden hebben ze er nog drie dagen over gedaan om terug in Sydney te komen. Er is continue gevaar.

Iemand die ik van crossfit ken is brandweervrouw. En de dingen die zij meemaakt zijn zo bizar. Hele delen van New South Wales zijn pikdonker overdag. Omdat er zoveel rook is dat er totaal geen zonlicht meer is. Het as vliegt in gigantische vlokken door de lucht. En er zijn helaas ook al doden gevallen. Daarnaast zijn er nu naar schatting al 500 miljoen dieren omgekomen in de brand. Werkelijk waar het breekt mijn hart en het is niet te omschrijven wat we hier allemaal zien voorbij komen.

Vandaag was een hele spannende dag. Met temperaturen hoog in de 40 graden en harde wind. Wederom duizenden mensen zijn gevlucht naar rivieren en de zee omdat dat de enige plek nog is waar het vuur niet kan komen. Morgen wordt het gelukkig minder warm, maar het gevaar is nog lang niet geweken. Eind volgende week verwachten ze weer veel wind en de temperaturen zullen de komende weken alleen maar stijgen.

Voor alle mensen die hun huizen zijn verloren komt er gelukkig hulp. Maar er is veel meer nodig. We zamelen spullen in die we niet meer nodig hebben, of verkopen spullen om dat geld weer te doneren. Daarom wil ik bij deze ook vragen, om een (kleine) donatie te doen. De opbrengst hiervan zal gebruikt worden voor eerste levensbehoeften voor de mensen en dieren. Daarnaast voor middelen die de brandweer en het rode kruis nodig hebben om mensen en dieren in veiligheid te brengen.

Nogmaals voor de duidelijkheid, ik zit een aantal kilometer van de branden af. Het ergste wat hier gebeurd is dat de lucht soms helemaal grijs of oranje is. Daarnaast ruik je de brand, vliegt er vaak as door de lucht en moeten we soms binnen blijven. Maar daar klaagt niemand over. Ik ben dankbaar voor onze veiligheid in deze noodsituatie.

Hieronder is een link voor de inzamelingsactie. Ik waardeer het zeer als je iets kan missen, alle kleine beetjes helpen. Alvast ontzettend bedankt!

https://www.geef.nl/nl/actie/bosbranden-slachtoffers/donateurs

6 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *