Bangkok

De reis naar Thailand was vlekkeloos. Van Nieuw Caledonië naar Singapore. Net genoeg overstap tijd voor een maaltijd en door naar Thailand. Tegen de tijd dat ik land in Bangkok is de locale tijd 23:30 uur en maar mijn biologische klok tikt 3:30 uur aan. Ik neem een taxi naar mijn hotel en lig uiteindelijk om 01:30 uur in bed. Ik moet zeggen dat ik bij aankomst niet meteen enthousiast was. Het is vies, er zijn daklozen op straat en het is super druk. Gelukkig na een nachtje slapen en als het licht buiten is voel ik me wat beter. Ik ga de buurt verkennen en kom meteen een tempel tegen.


Prachtig dus ik besluit naar binnen te gaan. Gezien het rond de 40 graden is ben ik gekleed in shorts en een topje. Ja dat mag natuurlijk niet. Gelukkig ben ik niet de enige toerist die er zo bij loopt en kan je voor ongeveer €0,50 een doek lenen om over je schouders te gooien. Ik met mijn doek de tempel in. Schoenen uit, op weg naar Buddha. Hoor ik me toch een hoop geschreeuw. Blijkt dat ze het tegen mij hebben. Ik moet nog een doek want mijn knieën zijn niet bedekt. Eindelijk mag ik de tempel in. 


Daar zitten een hoop mensen op een kleedje te bidden. Je mag foto’s maken maar geen video en ook je voet(zolen?) niet naar Buddha richten. Ik kijk even rond en ga snel weer naar buiten, de hitte in de doeken is bedwelmend. Niet dat het buiten zoveel beter is en de vieze smock helpt ook niet mee. 


Het duurt de eerste dag tot 17:30 uur voordat ik wat vegan te eten vind. Ik ben zowat omgevallen. Gelukkig blijkt de dagen erna dat ik er steeds handiger in word. Er is eigenlijk best veel vegan je moet alleen weten waar te zoeken en hoe het te vragen. Ze spreken weinig tot geen Engels en ik heb geen WiFi om bijvoorbeeld Google translate te gebruiken. Maar al doende leert men, dus ik zoek in de WiFi op hoe het te vertalen, maak een screenshot en laat het dan zien aan de kok. Ik eet regelmatig van kleine tentjes op straat. Heerlijk en voor bijna geen geld. Gemiddeld kost het me ongeveer €2,- voor een maaltijd met een drankje.


De dagen die volgen ga ik steeds op pad door Bangkok tempels kijken, paleizen, een ritje in de tuk tuk (waar ik natuurlijk veel te weinig voor heb onderhandeld qua prijs) en zelfs uiteindelijk achter op de scooter. Ik had nog zo gezegd dat ik dat niet zou doen, maar het avontuurlijke won van het verstandige. 


Na een paar dagen besluit ik een tour de doen naar de drijvende markt en de trein markt. Deze trein markt is vrij uniek. De markt is er al tientallen jaren, de trein is later gekomen. De grond rondom de markt is inmiddels opgekocht en dus privé bezit. Als je daar je marktkraam hebt moet je dus flink betalen. Maar de grond rondom de trein rails (tot 1.5 meter aan beide kanten) is openbaar bezit. Hier hoef je dus veel minder voor te betalen. Met als gevolg dat de markt half over de rails hangt. Acht keer per dag halen ze alle luifels naar binnen, losse tafels en andere stallingen, zodat de trein er langs kan.


Alle bezoekers moeten zichzelf in hoekjes en gaatjes proppen en de trein mist alle kraampjes op een haar na. Zodra de trein gepasseerd is gaan alle luifels weer open, de spullen weer terug en gaat de markt verder tot de volgende trein. Wat een beleving. 


Hierna gaan we door naar de drijvende markt. We gaan er in een bootje doorheen. Zowel op de kade als in andere boten zitten verkopers. Van eten en drinken, tot souvenirs, tot kleding, speelgoed, alles is er te koop. Na een rondje door de kanalen hebben we de tijd om ook nog een stukje op de kade te lopen en te eten. Een dame in de tour raad me aan een kokosnoot ijsje te halen. Ze snijden een kokosnoot door midden, halen het vruchtvlees voor je los, vullen het verder met kokosijs, wat pinda’s, zoete blauwe rijst en wat mango. Dit is echt fantastisch. En dat voor €1,50. 


De dagen erna wandel ik nog wat door China toen, ga ik eindelijk eens het zwembad van het hotel bekijken en geniet ik ‘s avonds van het prachtige dakterras dat ik niet wist dat het hotel had. Vanaf daar zie ik zelfs een optocht met dansende draken en vuurwerk. 


En ineens valt mijn oog op een gouden Buddha. Klein en in de verte dus ik kan me zo voorstellen dat dit een mega grote Buddha is. Gelukkig hebben we Google en heb ik het vrij snel gevonden. En dus ga ik de volgende ochtend op stap om de 70 meter hoge Buddha van dichtbij de bekijken. 


Ik spreek daarna nog af met Sarah die ik een paar dagen daarvoor heb ontmoet en sindsdien iedere dag heb gezien. Soms ontmoet je mensen tijdens de reizen waar je gewoon een directe klik mee hebt. Nadat we afscheid hebben genomen en beloven dat we ergens op de wereld elkaar ooit weer zien, is het tijd om mijn spullen in te pakken. De reis gaat verder naar het zuiden in de Phuket regio.

Safe travels,

Denise

2 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *